Afvallen zonder sporten

niet sporten en toch afvallen

Moet ik sporten als ik wil afvallen?

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk een hekel aan sporten. Je vindt het niet leuk, moeilijk, saai of hebt er gewoonweg geen zin in. Je wil wel graag afvallen, maar graag zonder al dat gezweet, gepuf, gezucht en gesteun. Maar afvallen zonder sporten, kan dat eigenlijk wel?

Afvallen zonder sporten is geen probleem

Jazeker. Jij kunt absoluut afvallen zonder sporten. Voor afvallen geldt er een gouden regel: je moet meer verbranden dan je verbruikt. Als jij minder gaat eten (je neemt minder energie tot je) dan dat je nodig hebt als je de hele dag op de bank zit, dan zul je in theorie afvallen. Daar hoef je dus niet voor te gaan sporten. Wil je dat het afvallen sneller gaat, dan is het ook slim om meer te gaan bewegen. Puur omdat je dan meer energie verbruikt dan dat je niet beweegt.

Gezond eten en meer bewegen gaan hand in hand.

Toch is er wel degelijk een soort ‘probleem’ als je wil afvallen, maar niet wilt gaan sporten of meer wil gaan bewegen. Je wordt er niet persé fitter van. Als je wil afvallen zonder sporten, vergeet je namelijk een cruciaal punt. Je vergeet waaròm je eigenlijk wilt afvallen. 

Vaak gaat de wens om af te vallen samen met je fitter voelen, gezonder worden, meer energie hebben, je makkelijker kunnen bewegen, weer meer jezelf zijn, beter in je vel zitten etc. Er is simpelweg meer nodig om die doelen te behalen, dan een paar kilo verliezen.

Als je gezonder wilt worden, moet je gaan bewegen

Wil jij je fitter, energieker en gezonder voelen? Dan is bewegen een essentieel punt om mee te starten. Dat hoeft niet zo vervelend te zijn als het in eerste instantie lijkt. Je kunt beginnen met je auto iets verder weg te parkeren bijvoorbeeld. Of neem een keer de trap in plaats van de lift! Ga op zoek naar ‘beweegkansen’ en breidt die kansen steeds iets verder uit.

Maar moet ik dan ook echt gaan sporten?

Als we kijken naar diverse wetenschappelijke onderzoeken, dan zien we dat 2 a 3 keer per week sporten, bijdraagt aan gezond oud(er) worden. Zeker als je wil afvallen, kan sporten helpen om strakker in je vel te komen. Maar sporten doet ook veel voor je energie huishouding, je uithoudingsvermogen etc. Wil je je fitter voelen, dan is het advies wel écht om te gaan sporten. Essentieel is dan dat je een manier van sporten (of bewegen) vindt, die je wél leuk vindt. Sporten hoeft niet saai of stom te zijn!

Afvallen zonder sporten is mogelijk, maar met het oog op je gezonder, fitter en energieker voelen is sporten juist een belangrijk onderdeel van jouw #FITMethode.

Ontdekken welke manieren van sporten er zijn en welke bij jou past? Word lid van de Playground community! Dan helpen we je op weg!

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *