Een maand geen alcohol

dry januari

Een maand geen alcohol

Januari heeft sinds een aantal jaren net als STOPtober een eigen imago: Dry Januari. 
Tijdens Dry Januari drink je een maand geen alcohol. Dit initiatief is in 2013 ontstaan in Engeland en sinds een aantal jaren bekend in meerdere landen, waaronder Nederland.

Waarom een maand geen alcohol?

Simpel. Omdat het goed is voor je gezondheid. Zeker na een maand als december waarin we ons vaak te goed doen aan een overvloed van eten en drinken. Daarnaast kan het niet drinken van alcohol helpen om de decemberkilootjes op een hele simpele manier te laten slinken. Ook helpt het om lekkerder in je vel te komen en meer energiek Januari door te komen! Daarom in Januari gewoon even geen alcohol. Maar hoe ga je om met alcohol als je tóch een glaasje wil drinken?

Wat doet alcohol?

Alcohol levert energie, net als koolhydraten, eiwitten en vetten. Iedere drank levert een andere hoeveelheid calorieën. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol en koolhydraten die het bevat. Per gram levert alcohol 7 calorieën aan energie, maar je lichaam kan deze energie niet gebruiken. Je lichaam kan de alcohol niet opslaan en ziet het als een gif voor het lichaam. Daarom zal je lichaam de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam proberen te verwijderen.

Om de alcohol uit je lichaam te verwijderen, krijgt het verwerken van de alcohol voorrang op alle andere voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Normaal gesproken krijg je energie doordat je lichaam vetten en koolhydraten verbrand. Als je alcohol drinkt hoeven de koolhydraten en vetten niet verbrand te worden omdat je lichaam de alcohol als energiebron gebruikt. Alle overtollige koolhydraten en vetten worden dan eerder omgezet in vet en opgeslagen in je lichaam. 

Als je alcohol drinkt houdt je lichaam minder vocht vast, je moet daardoor vaker naar het toilet. Je verliest dus veel vocht als je alcohol drinkt, wat er juist voor kan zorgen dat je meer wilt drinken. Als je dan weer alcohol neemt in plaats van water, zul je dus alleen maar meer dorst krijgen. Doordat je veel vocht verliest, raakt je vochtbalans verstoord. Dat kan weer consequenties hebben voor je herstel en je prestaties in de sportschool en je algehele energie.

Het drinken van alcohol wekt ook meer eetlust op. Als je grenzen door de alcohol ook een beetje vervagen, is het doel dat je voor ogen had misschien niet meer zo belangrijk en zit je ineens in de plaatselijke kebabzaak meer calorieën weg te werken dan je eigenlijk zou willen.

Juist daarom in Januari dus even een maand geen alcohol. Kun je weer lekker op de rit komen in het nieuwe jaar! Maar hoe ga je ná die maand om met het drinken van alcohol als je ook graag wil werken aan een fit en gezond lijf?

Kan ik echt geen alcohol drinken als ik fit wil worden?

Binnen een gezonde leefstijl gaat het altijd om de grote lijnen. Het drinken van alcohol leidt niet direct tot gewichtstoename, mits je het onder controle houdt en je niet laat verleiden tot extra eten. Het advies van de gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Wil je alcohol drinken? Plan het in! Ook het drinken van alcohol is een kwestie van portiecontrole en voorbereiding. 

Tips voor het drinken van Alcohol 

Meer tips omtrent het wel/niet drinken van alcohol of meedoen aan dry januari -een maand geen alcohol- met een gemotiveerde groep gelijkgestemden? Join the Playground! 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *