Hoofdstuk 1 of 5
In uitvoering

Introductie

Waar heel lang geleden eten puur een noodzaak was om in leven te blijven, is doel van eten door de eeuwen heen steeds breder geworden. Eten gaat gepaard met ‘samen zijn’ en gezelligheid. Maar omdat eten 24/7 beschikbaar is, krijg het ook een doel voor eenzaamheid, een rot gevoel of juist een euforisch gevoel:

  • Promotie gemaakt! Vanavond lekker uit eten om het te vieren!
  • Saai zo alleen thuis… beetje opfleuren met wat lekkers!
  • Vanavond met het gezin een filmpje kijken, daar hoort wat lekkers bij.
  • Vanmiddag komt er visite, even lekkere koeken halen
  • Ik voel me zo rot… ik heb wel wat lekkers verdiend
  • Het is nu toch al verpest.. dus het maakt toch niet meer uit.

Bovenstaande situaties herken je vast wel. Eten wordt vaak gekoppeld aan gezelligheid, maar ook veel gebruikt om onszelf te troosten of juist te trakteren. Emotie-eten en eetbuien kunnen je fysieke progressie in de weg staan en zijn veelvoorkomende oorzaken van de gewichtsschommelingen bij mensen die regelmatig ‘diëten’. We gebruiken onze emoties vaak als excuus om dan toch maar wat lekkers te kunnen nemen en verliezen sneller de controle omdat we zo streng zijn voor onszelf.

Veel mensen hebben last hebben van emotie-eten en het is zeker niet iets om je voor te schamen!

Wel is het zo dat alleen jij zélf jouw manier van eten in de hand hebt. Dat betekent dat alleen JIJ ervoor kunt zorgen dat je jouw emoties en het emotie eten de baas wordt, maar vooral dat je ze niet meer als excuus gaat gebruiken!

Emotie eten is niet iets wat je zomaar afleert. Je hebt het jezelf door de jaren heen aangeleerd om vervelende emoties zoals verdriet, boosheid, onzekerheid of stress te maskeren. Deze gevoelens kunnen leiden tot eetbuien of zorgen ervoor dat je (tijdelijk) de motivatie om je te houden aan je nieuwe eetpatroon, verliest.

Vaak is het resultaat van emotie eten dat er calorierijk gegeten wordt waardoor je kunt aankomen of niet verder afvalt.

In deze training leer je meer over emotie eten en hoe je dit aan kunt pakken. Het belangrijkste is dat je daarbij op zoek gaat naar het daadwerkelijke probleem en vervolgens andere manieren gaat vinden om op een gezondere manier om te kunnen gaan met jouw emoties.

‘You first have to find out what’s eating you,
before you can change the way you eat’

Oprah Winfrey

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *